Kombi çalışmıyor? Yaşam alanlarının en önemli cihazlarından biri olan kombiler, hayatımızı kolaylaştıran cihazların başında geliyor. Bulunduğumuz yerin sıcaklığını ve ısısını sağlayan bu cihazlar, belli bir süre sonra arıza açabiliyor. Kullanıma bağlı olarak parçalarında aşınmalar ve buna benzer sorunlar görülebilmektedir. Bunun en büyük nedeni ise; kombi bakımlarının aksatılmasıdır. Kış aylarına yaklaştığımız bu günlerde kombiye daha çok ihtiyaç duyduğunuzu biliyoruz ve bu konuda kötü sonuçlarla karşılaşmayı hiç kimse istemez. Kombiler, kış aylarında daha fazla uzun süre çalışır ve hatta aralıksız çalıştıkları için arızalar daha çok görülür. En ufak bir arızanın ortaya çıkması bile kombinizin verimsiz çalışmasına neden olacaktır. Tam verimli bir şekilde çalışmasını istiyorsanız; cihaz üzerinde en ufak bir arızanın bile olmaması gerekir. Verimli çalışmayan cihazlar size konfor sunamadıkları gibi fazla fatura ödemenize sebebiyet verirler. Bu durumda yapmanız gereken işlem, en yakın kombi servisi ile iletişime geçmek ve konu yakında yardım talep etmektir.
Servis öncesi sizin de yapabileceklerinizin olduğunu hatırlatmak isteriz. Aşağıdaki seçeneklerin işinize yarayacağını düşünüyoruz. İşte yapılması gerekenler:

Elektrik Gelip Gelmediğini Kontrol Edin
Kombi çalışmıyor, diyorsanız ilk yapmanız gereken işlem; cihazınıza elektriğin gelip gelmediğidir. Bulunduğunuz mekanın elektrik durumu nedir? Elektrik varsa; cihazın sigortaları kontrol edilmelidir. Sigortalar üzerinde bir sorun bulunmuyorsa, servise başvurmak gerekir.
Doğalgaz Vanası Açık Mı?
Tesisat ile kombi arasında bulunan vananın kontrol edilmesi gerekir. Doğalgaz vanası kapalı ise kombinizin çalışmaması gayet normal bir durumdur. Kısa bir süre evden ayrılmak isteyen kişiler vanayı kapatarak evden ayrılır ancak geri geldiğinde vanayı açmayı unutabiliyor. Doğal gaz vanasını açık konuma getirmek için T şekline almanız gerekir.
Kombinin Suyu Yeterli Mi?
Kombi çalışmıyor sorunu ile karşılaşan kişilerin kontrol etmesi gereken diğer bir detay ise; kombi suyunun yeterli olup olmamasıdır. Kombi tesisatında dolaşan su basıncının kontrol edilmesi gerekir. Bu işlemi gerçekleştirmek için kombi üzerinde bulunan manometreden takip edebilirsiniz. Su basıncının değeri 1,5 ile 2 bar arasında olması gerekir. Ancak, bu değer kombi modeline göre farklılık gösterebilmektedir.
Kombi çalışırken basıncı buharlaşır ve buna bağlı olarak 4-5 ayda bir 0,5 oranında barın düşme normal olarak karşılanır. Eğer bu basınç sürekli olarak düşüyorsa; bu durum normal olarak karşılanmaz. Tesisat üzerinde bulunan kaçak, su basma vanası arızası ve genleşme tankı problemleri gibi durumlar su basıncını olumsuz yönde etkiler. Su basıncı normalin altında ise; kombiniz görevini yerine getiremeyecektir. Bu durum karşısında basıncın tekrar edip etmeyeceği kontrol edilir. Bunun için kombinin altında bulunan vana yönlendirerek su basma işlemi gerçekleşir. Normal durumda bahsi geçen vananın sıkı olması gerekir. Vana daha önceden tam sıkılmamış ise; bu durum basıncın yükselmesine neden olabilir. İşlem sırasında kombi üzerinde bulunan manometre kontrol edilmelidir. Basıncı normal seviyeye yani 1,5-2 bara getirdikten sonra işlemi sonlandırabilirsiniz. Yapılan tüm bu müdahalelere rağmen basınç düşmeye devam ediyorsa, en yakın servisten yardım almanız gerekecektir.
Diğer bir neden ise kombiye olduğundan daha fazla su basmaktır. İçerisinde bulunan su ısınınca genleşme yaşar ve içerisinde bulunan havayı sıkıştırmaya başlar. Bu durum basıncın yükselmesine neden olur. Eğer böyle bir hata ile karşılaşırsanız yapmanız gereken ilk işlem cihazın altında bulunan vanayı açmak ve fazla basıncı düşürmektir. Basıncı 1,5 – 2 bara gelince işlemi sonlandırabilirsiniz.